Magyar kísérletek a SpaceX Dragon űrhajójának tudományos szállítmányában

79242428_3120813184614723_4222876609239056384_o
Space Tech Expo Europe- HUNSPACE részvétel
2019-12-10
CHEOPS sajtótájékoztató 2019.12_kép
CHEOPS marketing esemény
2019-12-10
CRS-19v2

Magyar kísérletek a SpaceX Dragon űrhajójának tudományos szállítmányában

 

 

Elon Musk amerikai milliárdos üzletember űripari magáncégének, a SpaceX-nek a legutóbbi, CRS-19 elnevezésű kereskedelmi missziója 2019. december 5-én indult a Nemzetközi Űrállomásra több, mint 2,550 kg szállítmánnyal, melyből 952 kg-ot a tudományos célú eszközök és berendezések alkotnak.

A tudományos misszióban egy japán űripari céggel (Japan Manned Space Systems Corporation) történő együttműködés keretében egy magyar cég, az InnoStudio Zrt. is részt vesz. A cég a ThalesNano/Darholding csoport tagja, amely egyike a legnagyobb közép-európai innovatív technológiai hálózatoknak. A kísérlet részeként egy új fejlesztésű kémiai formulációs berendezés került fellövésre, amely a magyar cég mintáit is tartalmazza. A demonstrációs eszköz az Európai Űrügynökség Columbus laboratóriumában került installálásra.

Dr. Darvas Ferenc, a cég alapítója és elnöke, és Dr. Mezőhegyi Gergő, a cég Űrkémiai Divíziójának vezetője elmondták: „az űrkutatás történetében elérkeztünk abba az időszakba, amikor az űrkémia és alkalmazásai (kémiai szintézisek és formulációk irányított végrehajtása az űrben) fontos tényezővé válnak mind az űrtechnológia, mind a földi vegyipar és  gyógyszeripar részére.

A projektben történő részvételünk lehetőséget teremt egyik űrkémiai szabadalmunk mikrogravitáció alatti validálására, illetőleg újszerű nanostruktúrák űrbeli létrehozatalára. E kísérletek legjobb tudomásunk szerint világelsőként valósulnak meg, ezek sikere többek között újszerűen formulált gyógyszerekhez, növényvédőszerekhez, kozmetikumokhoz vezethet.”

A projektben magyar részről az InnoStudio mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológiai és Élelmiszertudományi Tanszéke orvosbiológiai szempontból jelentős fehérjemintákkal vesz részt, melyek gyógyszer célpontnak számítanak úgy daganatos-, mint széleskörűen elterjedt epidemikus betegségekkel szemben.

A kísérleteket a Nemzetközi Űrállomáson várhatóan január elején fejezik be, az eredmények 2020 első negyedévében várhatóak.

A SpaceX Dragon elnevezésű űrhajója 2012 óta szállít rakományt a Nemzetközi Űrállomásra.