CHEOPS marketing esemény

CRS-19v2
Magyar kísérletek a SpaceX Dragon űrhajójának tudományos szállítmányában
2019-12-10
CHEOPS sajtótájékoztató 2019.12_kép

CHEOPS marketing esemény

 

 

A CHEOPS (CHaracterizing ExOPlanet Satellite) nevű exobolygó kutató műholdat 2019. december 17-én 10 órakor az Egyenlítő környékén lévő Kourou ESA kilövőhelyéről fellövik az űrbe. A szállítóeszköz az ESA Soyuz rakétája lesz. A CHEOPS építésében részt vett városunk büszkesége, az ADMATIS Kft. Ezért a város a CHEOPS sikeréért közösen szurkol, és december 17-én a Városháza dísztermébe vár mindenkit, aki résztvevője kíván lenni az on-line közvetített eseménynek.
A részletes program kidolgozása folyamatban van, de teveink szerint szót kap majd a teremben Veres Pál (polgármester), Dr. Ferencz Orsolya (KKM, az űrügyek miniszteri biztosa), Szabó Róbert (űrkutató, MTA Csillagászati Intézet), Bárczy Pál (ADMATIS Kft). A kilövés helyszínéről élőben jelentkezik Bárczy Tamás (ADMATIS Kft.).
A CHEOPS (Characterising ExOPlanet Satellite) egy műhold, amelynek célja exobolygók tranzitjának mérése. A CHEOPS az Európai Űrügynökség (ESA – European Space Agency) első S-osztályú (Small) missziója, melynek tervezése, építése és fellövés előtti tesztjei 2012. októberében kezdődtek. Az ESA az eszközök fejlesztésének vezetője. Az együttműködés központi szereplője a Berni Egyetem (Svájc). A misszió elsődleges tudományos célja fényes csillagok körüli exobolygók tranzitjának mérése. A műhold különlegessége, hogy az égbolt szinte minden pontját képes vizsgálni. A CHEOPS megméri a földi spektroszkópos távcsövek által meghatározott tömegű bolygók átmérőjét. Továbbá biztosítja az új generációs földi távcsövek által újonnan felfedezett Neptunusz, vagy annál kisebb méretű bolygók átmérőjének pontosabb meghatározását. A CHEOPS lényegében egy közepes méretű teleszkóp (30 cm átmérőjű, 1.2 m hosszú). Minden platform előírás a távcső funkcionalitását és ultramagas fotometrikus pontosságának támogatását szolgálja. A műhold 750 km magasságú napszinkron pályán fog keringeni a Föld körül, terv szerint 3 és fél évig.

Az ADMATIS feladata volt a CHEOPS tudományos eszközének részeként két műholdradiátor fejlesztése. A misszió sikerének egyik kulcsa az eszköz hőháztartásának megfelelő szabályozása. Biztosítani kell az FPA (Focal Plane Array) és FEE (Front-End Electronics) hőstabilitását (10mK és 50mK) -55 és -10 °C működési hőmérsékleten. Az FPA és FEE radiátoroknak kell elvezetni az elektronikai eszközökön fejlődő hőt, miközben a műhold külső hőmérséklete fázistól függően -70 és +40°C között mozog. Az ADMATIS szállította a radiátorok STM (Structural and Thermal Model) és PFM (Proto Flight Model) példányait.
A szerkezeti és termikus tulajdonságok optimalizálása érdekében a tervezési folyamat része a radiátorok strukturális és termikus végeselemes analízise is. A radiátorok alapanyaga alumíniumötvözet, az elsődleges megmunkálási eljárás a CNC marás. A radiátorok korrózióvédelmét és a festéshez-ragasztáshoz elengedhetetlen adhéziót saját fejlesztésű kromát felületi réteg biztosítja. A megfelelő hőleadás segítésére a radiátorok sugárzó felülete további hőszabályozó bevonatot is kap (optikai fehér festék vagy ún. SSM – Second Surface Mirror). A festékben lévő szerves szennyező- és illóanyagokat vákuumban történő “bake-out” eljárás távolítja el. Az alkatrészek ellenőrzésére mechanikai (3D mérés, rázóteszt) és termikus teszteket (hőciklálás vákuumban) alkalmazunk. A tesztek megfelelő végrehajtása érdekében nagyszámú földi kiszolgálóegység (MGSE) is készült, melyeket szintén az ADMATIS tervezett
A repülő műhold részegységek és alkatrészek tervezése és gyártása a jövő nagy lehetősége a Miskolcon szépen erősödő űriparnak. A CHEOPS radiátorok ennek a folyamatnak újabb bizonyítékai.