IMG_20180912_103938
Industry Space Days 2018
2018-09-12
P1000246_1
Hazai űr-együttműködés
2018-12-12
honlapra

Irány az Űripar!

2018.12.10

2018. november 29-30. között került sor a Magyar Űripari Klaszter szervezésében, Miskolcon a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Központban az Irány az Űripar nevű rendezvényre.

A két napos program során hallhattuk Dr. Ferencz Orsolya (a KKM űrkutatásért felelős miniszteri biztosa) előadását a magyar űripar jövőbeli lehetőségeiről. Az iparág szerepéről az Európai Unióban, mint mondta: “az unió kiemelkedő szerepet szán az űriparnak, mint az egyik legösszetetteb, és leginnovatívabb ipari területének. Az ESA-hoz való csatlakozás óta az uniós döntéshozók, valamint az űripari kis- és nagyvállalatok szervezésében a Hunsapce is képviselteti magát.”

Cégbemutatókon a résztvevő tagok röviden ismertették saját végük munkásságát. Előadások során a már korábban ESA-pályázatokon résztvevő cégek (Admatis Kft., C3S Kft., Geoadat Kft.) tapasztalatait hallhattuk. A prezentációk mellett segítséget nyújtottak azoknak a vállalatoknak, akiknek céljuk betörni az európai űriparba. A résztvevők értekeztek a későbbi együttműködés, fejlődés lehetőségéről. “A tanácskozáson elhangzott: az űrügynökséghez történt csatlakozás után fontos feladat, hogy a klaszter a magyar kutatási, fejlesztési eredményeket többszörösére növelje. Ezt leginkább nemzetközi nagyprojektek elnyerésével, illetve azokban való részvétellel kívánja elérni a Hunspace. A klaszter emellett minél több hazai vállalatot vonna be űripari fejlesztésekbe”- kormany.hu

Megrendezésre került a Magyar Űripari Klaszter rendkívüli közgyűlése, ahol A Magyar Űripari Klaszter hosszútávú stratégiáját egyhangúan elfogadták.

Testközelből láthattuk az Admatis Kft.-ben, hogyan zajlanak a munkálatok a tervezéstől a megvalósításig.

A klaszter tagjai egy jó hangulatú baráti vacsorán is részt vettek az Avalon parkban.